Kompressionsstrømper – eller ej?

De af jer, som følger med her på bloggen, har fundet ud af, at jeg er glad for mine kompressionsstrømper. De er af mærket CEP og koster den ringe sum af kr. 350,-! Købt i Løberen i Lyngby efter fin rådgivning. Det er godt nok de dyreste strømper jeg nogensinde har haft.

CEP_running_O2max_hvid_sort

Jeg købte dem, fordi jeg har døjet med en svag akillessene i højre fod i lang tid. For mange år siden havde jeg en ledbåndsskade, som aldrig blev behandlet eller genoptrænet, og jeg tror selv, at den formodentlig er det, som giver mig en svag ankel. Akillessenen er typisk øm efter en længere løbetur, og jeg har behandlet med Ibutop og fået akupunktur hver 14. dag. Jeg har speciallavede indlæg, men det er for en delvis nedfalden fod, og jeg laver øvelser på et vippebrædt (når jeg husker det). Jeg laver en del strækøvelser efter hver løbetur og laver i den forbindelse eksentriske øvelser for akillessenerne. Så jeg synes, at jeg har gjort en del for at passe på, undtagen at holde lang pause fra løb.

Kompressionsstrømpen virker som en støttestrømpe, som forbedrer blodgennemstrømningen i underbenet. Trykket fra strømpen mindsker risikoen for, at vævet hæver i forbindelse med f.eks. løb, og derved får akillessenen får simpelthen ikke plads til at hæve. Dette mindsker risikoen for overbelastningsskader og virker således forebyggende.

Det, der sker i benet, når man tager en kompressionsstrømpe på er, at de muskler, der ligger rundt om arterierne reagerer på tryk udefra ved at spænde lidt imod, hvilket øger tværsnittet af arterien, hvilket igen medfører forøget blodcirkulation. I hvile får man med CEP-strømperne 30% større blodcirkulation, mens det i aktivitet giver 40% forøgelse af blodcirkulationen. Dette giver en forøget ydeevne på ca 5-6%.

Nu skal det siges, at jeg ikke bruger strømpen som præstationsfremmende udstyr (hahahaha), jeg synes, at det sådan ville være lidt overkill og spild på mig, men jeg bruger strømperne som restitution, selvom jeg både har dem på under løb og bagefter. Men især det sidste.

Jeg synes, at jeg kan mærke en stor forskel i, hvordan min akillessene føles efter løb. Jeg har ikke den samme ømhed og stivhed især dagen efter en lang tur og har ikke den fornemmelse af noget, som ikke helt er, som det skal være. For nylig efter en hård tur fik jeg ikke strømperne på igen efter badet, og det var tilbage til den gamle ømhed og stivhed allerede senere om aftenen. Jeg kunne så afbøde lidt ved at have strømperne på næste dag.

Hos mig hersker der ingen tvivl om, at strømperne gavner min restitution i underbenet. Jeg vil ikke undvære dem nu og må vist hellere spare op til et par til, så der ligger et par rene til mig efter løb.

Reklamer

7 thoughts on “Kompressionsstrømper – eller ej?

 1. Hej Katrine
  Jeg købte et par i vinter, som jeg løber med. Jeg bruger dem kun under løb. Jeg har faktisk oplevet at få lette kramper i læggen, hvis ikke jeg får strømperne af med det samme. Jeg er glad for at løbe med dem. Jeg er sluppet af med de småskavanker, jeg løb rundt med før. Om jeg også kommer til at bruge dem til sommer med korte tights…? Hmmm, det er jeg ikke helt sikker på 🙂
  De har varmet dejligt i vinterkulden, og jeg har kunnet gemme dem under de lange tights.
  kh Helle

 2. Ja, det bliver lige udfordringen, når vi skal til at smide de lange tights. 😉 Jeg har jo kigget lidt på de løbere, som overhalede mig til efterårets løb i korte bukser og knæstrømper. Men måske må jeg bare æde den, hvis jeg fortsat vil nyde godt af fordelene…

  Kh Katrine

 3. Interessant Læsning, kender kun støttestrømper fra min graviditetsperioder. Har vist ikke brug for dem nu til løb, men godt at vide hvordan de virker hvis behovet skulle komme. Hvordan ved man om de er nødvendige?

  Ja kønt vil det nok ikke se ud hvis du løber med korte bukser og knæstrømper. Der vil være sådan noget ulveunge-spejderknæ over det.
  På den anden side, så ser jeg da heller ikke for køn ud når jeg løber. Håret stritter, jeg sveder, bøvser (og det der er værre hvis det er nødvendigt…..), snotter og er ærlig talt ikke særlig kvindelig eller yndig at se på. Men det vil jeg springe op og falde ned på, jeg skal have det udstyr og det løb jeg har det godt med. Til gengæld hjælper det gevaldigt når jeg har været i bad!

  Så brug du bare dine støttestrømper hvis det er nødvendigt. Der er nok ikke nogen der brokker sig, specielt ude i skoven er dyrene vist ligeglade. Hovedsagen er din sundhed og det der er godt for dit løb!
  Knus,
  Kirsten

 4. Hvordan ved man, om de er nødvendige? Hmmm, når man begynder at lave krumspring for at finde et middel, som kan afhjælpe de forskellige skavanker, som langsomt kommer med alderen.

  Nå ja, og så havde jeg læst lidt om, at andre havde haft gode resultater med strømperne. Men jeg hører også, at masser af løbere sværger til dem, bare for komforten og den præstationsfremmende effekt. Det vil nok være prisen, som afgør, om man springer ud i det, hvis man ikke lige har arvet eller vundet i Lotto. 😀

  Tak for det billede du lige fik beskrevet af dig selv i løb. 😀 Det fik lige grinet frem her…. Jeg synes også, at jeg ser allerbedst ud, når jeg har været i bad. Jeg forstår simpelthen ikke de løbere, som efter at de er kommet i mål efter et længere løb, ser ud som om de lige er kommet på banen…. Jeg ligner altid en opkogt hummer…Nå nok om det. 😉

  En god aften til dig 🙂

  Knus Katrine

 5. Det er foreløbig kun vist i et studium at strømperne giver en forøget ydeevne, mens andre studier ikke har kunnet vise denne sammenhæng. Det ser altså ud til, at der stadig kræves flere undersøgelser, inden vi kan bruge det som begrundelse for at bruge kompressionsstrømper.

  Til gengæld har flere studier vist, at restitutionen er forbedret og ømheden nedsat, når man bruger kompressionsstrømper. Det er jo også værd at tage med.

  Jeg har samlet den viden, jeg kunne finde på: http://motionsplan.dk/artikel/kompressionsstroemper-en-god-ide

  1. Hej Lars
   Tak for dit indspark mht viden og erfaring om de vidunderlige – for nogen 🙂 – strømper. Men lidt varme er de nu her om sommeren. Så mine holder pause, men jeg kan mærke, at jeg mangler dem.
   Hilsener 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s